Vår Policy

-Vår grundtanke kring den mat vi tillagar bygger på en ambition att tillaga en god, varierad och hälsosam meny. Då vi huvudsakligen lagar mat åt växande barn tycker vi det är extra viktigt att tänka på hur maten tillagas och vad den innehåller. Vi serverar såväl vegetariska rätter som rätter innehållande kött (nöt, fläsk och fågel) samt fisk. En grundplan vi har 1-2 vegetariska dagar, 1 fiskdag samt 2 köttdagar. Vi försöker komponera menyn med en bas av rätter som vi vet de flesta barn tycker om men väljer att mixa in dagar med en ”mindre populär” maträtt för att barnen skall bekanta sig med en rätt som är en del av vår gamla matkultur eller för att introducera något nytt för att låta barnens smakuppleverser utmanas och förhoppningsvis utökas.

Vi väljer att laga i princip all mat från grunden. Det är oerhört sällan vi köper in halvfabrikat och då bara för att servera någon efterfrågad mat som är svår att hinna laga från grunden. Vid de tillfällena väljs även halvfabrikaten med omsorg dvs är krav eller eko märkta. Fisken alltid Msc märkt. Vi tror att mat lagad i köket från grunden gör den mer hälsosam bl.a. för att vi då har full koll på råvarorna som den innehåller och vi unviker flera uppvärmningsprocesser.

Vi tror att ekologiska livsmedel som regel är nyttigare för oss att äta dels för att undvika bekämpningsmedel i olika former men även för att ekologiska livsmedel överlag har ett högre innehåll av nyttigheter som vitaminer och mineraler. Vi har därför en hög andel ekologiska råvaror i vår matlagning och särskilt gällande de grödor eller kött som är mest påverkade av bekämpningsmedel (se naturvårdsverkets hemsida).

Vi tror också att det generellt är bra att undvika tillsatser i maten (sk. e-nr). Säkert är det så att alla e-nr inte har en negativ hälsopåverkan men det är oerhört svårt för gemene man att veta vad som gäller för respektive e-nr samt att veta hur olika e-nr i kombination påverkar oss. Vi väljer därför försiktighetsprincipen och att i möjligaste mån helt undvika alla tillsatser. 

Välkommen som gäst i Fyrklöverns Kök!