2019 V.6 Upptäckarna

2019 V.6 Upptäckarna

Under veckorna som gått har vi arbetat mycket med vårt fina material. Barnen har också valt att vi sy vi började med sykort, gick sedan över till att sy små enkla dukar och nu har en del av barnen fått sy små nallar. Det är så roligt att följa barnen i deras utveckling samt se barnens glädje över sina fina nallar. I förskolans läroplan 98/16 står det att Verksamheten ska ”utgå ifrån barnen intressen, behov och åsikter. Flödet från barnens tankar och idéer ska tas tillvara för att skapa mångfald i lärandet”.

Vi har också fått ett nytt material som kallas för romerskabågen. Många av barnen har tycket att det varit roligt att prova och bygga den, men de sa -förken den här är lite klurig  kan vi få hjälp? När vi slog våra kloka huvuden ihop kunde vi lista ut hur konstruktionen skulle se ut. Vilken lycka när vi var klara.”Förskolan ska sträva efter att varje barn utveklar sin förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika teckniker, material och redskap”(Lpfö 98/16 s.10).

Ni har nu fått ta del av lite som händer på barnens förskola.

Vi vill också passa på att önska en trevlig helg.

Pia och Manuela

Upptäckarna 2019 V.4

Upptäckarna 2019 V.4

Hej

Nu är vi äntligen tillbaka i vardagen efter både julstök och ledigheter. Barnen är som vanligt efter lite ledighet vilsna och har svårt att hitta vad de vill göra. Därför är det viktigt att vi kommer in i våra vardagliga rutiner igen(grundverksamheten). Redan förra veckan startade vi upp verksamheten med återgå till våra fantastiska montessori material.

Montessoripedagogens uppgift är även att visa/presentera alla de olika Montessorimaterialen i klassrummet för barnen, vilket både kan ske enskilt eller i grupp beroende på vilket material det är. Genom att presentera materialet/aktiviteten så visar Montessoripedagogen hur barnet kan använda materialet. Montessoripedagogen belyser även materialets/aktivitetens specifika syfte/koncept inlärningsområde genom presentationen. Vilket material som ska presenteras beror på i vilket utvecklingsstadium ett barn/barnen befinner sig i, eller vilket material som barnet/barnen redan har jobbat med. (Barnasinnet Maria Montessori).

Nedan ser ni en del av det vi arbetat med.

En del av barnen har arbetat med addition med hjälp av pärltrappan.

Vi har också arbetat med färgsolen ett sensoriskt material där barnen får titta närmare på färgskalan och arbetar med det visuella. Vi lär oss också nya begrepp som ljusare och mörkare nyanser av de olika färgerna.

Montessoripedagogen
Maria Montessoris citat “Hjälp mig att göra det själv ” beskriver Montessoripedagogens roll på ett bra sätt. Denna tanke grundar sig på barnens inneboende strävan efter att uppnå självständighet, och utvecklas till en egen individ/personlighet. Montessoripedagogens roll blir då att ta vara på denna strävan genom att hjälpa barnen att lära sig själva genom egna erfarenheter och med vägledning. Barnen på Montessoriförskolan lär sig själva på så sätt att tex. klara av vardagsuppgifter på egen hand, eller att kunna tänka självständig och komma på egna lösningar på problem/aktiviteter. Som Montessoripedagog strävar vi också efter att framförallt väcka barnens nyfikenhet, att ta till vara på deras intressen, och att se till varje barns individuella behov. Att följa barnet är också något som vi lägger stor vikt vid, dvs. att genom samtal och observationer av och med barnen följa varje barns individuella utveckling och erbjuda dem möjligheter att utforska sina intressen och se till deras behov. (Barnasinnet Maria Montessori)

Vi hoppas att ni nu fått en liten resa i montessoripedagogiken och lite mer förståelse för hur vi arbetar med med era barn hos oss på  Dibber Fyrklöverns montessori förskola Upptäckarna.

Har ni frågor och funderingar kring hur vi arbetar med era barn kom gärna och fråga oss på avdelningen.

Pia, Lena, Manuela

 

2018 V.51 Upptäckarna

2018 V.51 Upptäckarna

Hej är kommer en liten blogg från oss på upptäckarna. Vi har under december månad arbetat mycket med våra jultraditioner. Barnen har julpysslat, bakat, gått Luciatåg och haft mycket julmys. Sista veckan innan jullovet fick vi brev av Tomten:

”Hej alla barn nu är det bara 5 dagar kvar till julafton och jag har sååå mycket att göra. Mina nissar har varit ute och spanat. De berättade att ni barn på Fyrklövern är så hjälpsamma och duktiga. Jag har varit och lämnat något i Täljeskogen. God jul önskar Tomten.”

Vi tog på oss varma kläder och vi begav oss till skogen där Tomten hade lämnat sin överraskning. Barnen letade upp säcken som vi tog med oss till förskolan, där vi sedan hade en mysig stund i samlingen. Tillsammans dukade vi långbord och det bjöds på ett härligt julbord från köket.

”Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla sin kulturella identitet samt kunskap om och intresse för olika kulturer och förståelse för värdet av att leva i ett samhälle präglat av mångfald samt intresse för det lokala kulturlivet.”(Lpfö 18 s.14).

Vi märker att alla barn är förväntansfulla inför julen och har mycket att berätta för oss pedagoger. Vi vill här med önska er en riktigt god jul och ett gott nytt år.