2019 V.12 Humlorna och Fjärilen

2019 V.12 Humlorna och Fjärilen

Hej på er! Hoppas allt är bra! Bloggen är äntligen tillbaka och denna veckan vill vi passa på att berätta lite om vårt Grön Flagg-arbete. Många av er har säkert hört att vi arbetar med grön flagg men alla kanske inte vet vad det innebär. Här kommer lite förtydligande vad vi arbetar med.

Grön flagg är ett pedagogiskt verktyg och en miljö-certifiering som finns i över 50 länder runt om i världen. Idag är över 2500 svenska skolor och förskolor anslutna till Grön flagg och vi är en av dem. Grön flagg är det största nätverket för arbete inom hållbar utveckling.

Grunden är att barnens medbestämmande och inflytande ska vara i fokus, det är deras nyfikenhet och idéer som styr utvecklingen av projektet. Det finns olika områden att välja mellan och vi väljer tre av dessa som vi vill förbättra och utveckla.

Våra tre gemensamma mål för förskolan är:

  1. Nedbrytning och återvinning (Skräp och avfall)
  2. Maskar och Gråsuggor (Djur och Natur)
  3. Lugn (Hälsa och Livsstil)

Grön Flagg utgår ifrån Läroplanen och är direkt kopplad till den. Det tydliggör hur arbetet kan bidra till barnens utveckling, lärande, ansvar och inflytande. På så sätt får förskolan ett långsiktigt hållbarhetsarbete som kontinuerligt fördjupas.

Läroplanen för förskolan (LPFÖ18)

Förskolan ska sträva efter..

..att utveckla respekt för allt levande och omsorg om sin miljö.

.. att utveckla sitt intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och hur människor, natur och samhälle påverkar varandra.

Avslutningsvis vill vi visa några bilder på hur det kan se ut när vi arbetar med våra projekt. Här har vi använt oss av återvinningsmaterial för att skapa nytt material som används flitigt i deras lek.

Ha en trevlig vecka! Fortsätt kolla in vår blogg och följ oss gärna på instagram (dibberfyrklovern). Mvh Humlorna och Fjärilen!

2019 V.10 Humlorna och Fjärilen

2019 V.10 Humlorna och Fjärilen

Hej alla föräldrar!
Ännu en vecka har rullat i väg och vi är nu inne i Mars månad. Vi har redan fått njuta av några härliga vårdagar här på gården. Här har vi välkomnat solen på bästa sätt med att vara ute så mycket som möjligt, vi har även ätit mellanmål ute de dagar vädret tillåtit det. Här på Fjärilen och Humlorna har vi gått på årets första utflykt, det blev en promenad runt i området där barnen fick se lastbilar, bussar och lyftkranar. Där såg vi också en häst och en haren som skuttade förbi, vilket de tyckte var väldigt spännande.

Vi har nu haft vår första gemensamma sångstund tillsammans med Örnarna, som vi kommer ha varje Fredag framöver. Nu kommer även Andreas göra oss sällskap med gitarren. Temat på sångerna är i samband med Grön Flagg då vi sjunger om maskar och andra djur som är en viktig del i nedbrytningsprocessen. Som också är ett mål i läroplanen att barnen ska få förståelse för naturvetenskap och kunskap om växter och djur. Avslutningsvis kör vi barnens favoritsånger.

Vi önskar er en skön vecka! 🙂

 

Hälsningar
Humlorna och Fjärilen.

 

2019 V. 5 Fjärilen

2019 V. 5 Fjärilen

I Grön Flagg arbetar vi mycket med att återvinna olika material. Barngruppen är väldigt intresserade av pyjamashjältarna, och därmed har vi pedagoger anammat detta. Här har barnen fått vara med och tillverka ett boende till pyjamashjältarna. Materialet består av filmjölkskartonger och knäckebrödskartong där gräs, stenar och vatten har dekorerats av filt och papper.

Lpfö 18 Förskolan ska ge varje barn förutsättningar att utveckla ”förmåga att bygga, skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap”

2018 V. 51 Humlorna och Fjärilen

2018 V. 51 Humlorna och Fjärilen

Nu närmar vi oss snart julafton och barnen pratar mycket om kalendrar, julgranar, paket, tomten och sjunger julsånger. Hos oss på Humlorna och Fjärilen har vi uppmärksammat varje dag med att ett barn har fått öppna en kalender. I denna kalender har det varit en bok som de har fått ta med sig hem.

I onsdags hade vi julfest för barnen. Vi klädde på oss och gick till täljeskogen där barnen fick leta upp tomtesäcken som tomten hade lämnat till oss. Därefter gick vi tillbaka och dansade runt julgranen på Örnarna. Festen avslutades med god julmat där det hade dukats upp till långbord med fin dukning.

Dagen innan hade barnen bakat pepparkakor som de fick smaka på efter julmaten.

Vi tackar Er för den här terminen och att vi har fått låna Era fina barn, samt för den fina julklappen!

God Jul och Gott Nytt År önskar Patrik, Fanny, Nadja, Lotta, Linda och Jenny

2018 V. 49 Fjärilen

2018 V. 49 Fjärilen

Då var vi inne i december månad, och vi har kommit till första advent och vår adventskalender. Vi har en kalender tillsammans med Humlorna, där vi turas om att öppna en varje dag på respektive avdelning. Vi övar även för fullt på luciasånger som ni kommer att få ta del av när det nalkas lucia. Mer info om detta kommer via mail. Era barn sjunger som bara den, olika texter men med luciasånger som melodi.

Ute i vår hall kan ni se att vi har satt upp det första adventsljuset, och vi pratar om detta i våra samlingar. Vi berättar att när vi har satt upp alla 4 adventsljus så är det snart julafton!

Vi vill avsluta med att tacka för ert goa stöd under förra veckans händelse!

2018 V.47 Fjärilen & Humlorna

2018 V.47 Fjärilen & Humlorna

Förra veckan uppmärksammade vi Grön flagg-dagen. Vi bakade chokladbollar och hade storsamling med både humlorna och fjärilen. Vi sjöng sånger tillsammans och åt chokladbollarna som vi bakat.

Koppling till läroplanen.

”Förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar sin självständighet och tillit till sin egen förmåga”

2018 V.21 Fjärilen och Humlorna

2018 V.21 Fjärilen och Humlorna

Hej

Personalen på Fjärilen och Humlorna vill tacka för en trevlig Fyrklöverndag, det var kul att det var så många som ville komma och fira denna dag med oss. Temat för terminen har varit Hajen Kaj och skräp i havet. Vi hoppas att ni alla tog del av vår fina utställning på avdelningarna. Den finns fortfarande kvar till och med nästa vecka, så ni har fortfarande tid att titta in och se på allt fint som era barn har tillverkat.

Denna dagen fick vi också tillfälle att tillsammans med era barn fira vår sommaravslutning detta också i havets tecken. Det blev mycket sång och musik tänk så mycket era barn har fått lära sig under denna terminen. Vi vill också passa på att tacka för att vi får låna era barn när de vistas på förskolan och önska en trevlig sommar.

Pia, Linda, Jenny, Fanny och Lotta

 

2018 V 16-17 Fjärilen

2018 V.16-17 Fjärilen

I vecka 16 var Fjärilsbarnen på utflykt vid Hustomtens förskola. Barnen fick träna sin grovmotorik vilket är viktigt för barnens utveckling för att kunna hantera sig egen kropp. En del av barnen gungade på den stora gungan, barnen hjälptes åt att komma upp i gungan samt att ta fart. Andra klättrade på små stubbar, samt lekte i lekstugan och den del sprang rundor och lekte tafatt. Enligt Lpfö 98/16(Läroplanen för förskolan s.9) ”ska förskolan sträva efter att varje barn utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin häls och sitt välbefinnande”.

Under v.17 har barnen på fjärilen fortsatt sitt projekt om Hajen Kaj, barnen har fått tillverka hajar av papperstallrikar och som alltid är intresset stort bland barnen när det erbjuds pyssel. Enligt Lpfö 98/16(s.10) ”ska förskolan sträva efter att varje barn utvecklar sin förmåga att bygga skapa och konstruera med hjälp av olika tekniker, material och redskap”.

2018 V.15 Fjärilen och Humlorna

2018 V.15 Fjärilen och Humlorna

Hej

Under veckan som gått har vi planerat att barnen på Humlorna och Fjärilen ska får vara med i köket och hjälpa till att förbereda inför de olika måltiderna. Denna veckan blev det äpplepaj. Vi fick en äpple delare som både skalar, delar och kärnar ur äpplena av Selmas pappa, vi tackar så mycket och vill med det säga att den är väldigt uppskattad. Barnen har fått vara med i hela processen hur man tillagar en paj. Dela frukten, och lägga den i formen, hälla på honung och kanel och göra en smuldeg, som vi sedan satte i ugnen. Det doftade ljuvligt på förskolan denna dag! Genom att få vara med i köket får barnen träna på praktiska vardagsövningarna och använda sina sinnen som lukt, smak, känsel, syn och hörsel och inte minst känna att jag kan och växa i sin självkänsla. Enligt Lpfö (98/16 s.9) ”ska förskolan sträva efter att varje barn utvecklar självständighet och tillit till sin egna förmåga”.

 

Vidare kommer barnen få vara med i planeringen om vad som ska tillagas eller förberedas i köket för att de ska få känna sig delaktiga i vårt fortsatta arbete i de praktiska vardagsövningarna.

2018 V.14 Fjärilen

2018 V.14 Fjärilen

På Fjärilen har vi nu under en längre tid arbetat med vårt projekt Hajen Kaj. Barnen har denna vecka fått se bilder på drakfiskar. Det blev många roliga kommentarer kring dessa bilder.

”Den ser farlig ut”, ”den har många fjädrar”, ”den har stor mun”, den är randig”etc.

Vi pratade om att fisken är väldigt fin men också om att den är farlig, längst ute på fjärdarnas spets finns det farliga taggar och den sprutar ut gift. Därför bör man undvika att klappa en sådan fisk då man kan bli väldigt sjuk. Vi pratade också om att den inte finns i våra svenska vatten då den tycker om varmt vatten.

Enligt Lpfö (98/16 s.10) ”ska förskolan sträva efter att varje barn utvecklar sin förståelse för naturvetenskap och samband i naturen…”.

1 2