2019 v 7 Kastanjen

2019 V 7 Kastanjen.

Vi har nu kommit in i v 7 och trots rådande sjukdomsläge bland barn och personal känner vi att arbetet flyter på bra och barnen tar ansvar och söker nya kontakter att knyta an till bland varandra när ”kompisen” är frånvarande.

Vi har jobbat mycket med att känna igen och skapa olika ljud genom olika aktiviteter som främjar språklusten och i Stegvis har vi hanterat hur man lyssnar på varandra, att man berättar och visar vad man känner samt olika situationer med rättvisa.

Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar förmåga att ta hänsyn till och leva sig in i andra människors situation samt vilja att hjälpa andra.(LPFÖ 2016).

Annars arbetas det på som vanligt med olika språkförberedande spel med rimord, sammansatta ord, motsatsord, det målas, pysslas, skrivs korsord, miljön vårdas, bakas knäckebröd, övas på nya sånger och ramsor och allt annat material som finns tillgängligt.

Under veckan har vi även tillsammans skapat ett hjärta till Alla-hjärtans-dag!

Hoppas på en fortsatt trevlig helg och att sjukdomarna snart skall vara förbi……..

Mvh Kastanjen

 

 

2018 v.40 Kastanjen

2018 v.40 kastanjen

Hej Kastanjen Föräldrar

Under veckan som gått har hösten gjort sitt intåg. Då förskolan ska sträva efter att varje barn utvecklar intresse och förståelse för naturens olika kretslopp och för hur människor, natur påverkar varandra har vi pratat om hur träden på hösten har olika frukter och nötter som sen djuren samlar på sig inför vintern. Vi valde att plocka kastanjer och sen fick de barn som ville spika hål och göra kransar. Här utvecklas förmågan att bygga skapa och konstruera med material och redskap.

 

Vi fick en regnig onsdag, och på gården byggde barnen kanaler i sanden. Vattnet forsade fram med båtar. Barnens lärande blir till en lek och förmågan att arbeta i grupp och kunna hantera konflikt och ansvara för gemensamma regler utvecklas här.

 

Vi påminner om fotograferingen på fredag den 5 okt. Föräldrar lämnar sitt barn 9.00 och hämtar strax innan 11.00 detta gäller de barn som är lediga på fredagar.

Vi önskar även att ni ser över kläderna i hallen och påminner även om att det är bra med fodrade gummistövlar då det är kallt ute.

 

mvh Kastanjen

 

2018 V.25 Kastanjen

2018 V.25 Kastanjen

 

Onsdagen den 20 juni hade vi vårt traditionella midsommarfirande som inleddes med att klä stången med blommor. Ett av förskolans strävans mål är att varje ska känna delaktighet i sin egen kultur. Vidare lekte vi tre kamp innan vår skönsång med dans tog vid. Väl därinne serverades midsommarmat på vårt långbord som barnen hade dukat samt att barnen skrev sitt namn på ett kort till bordsplaceringen. Vi vill önska alla en riktigt god midsommar och en skön sommarledighet eftersom det nu börjar droppa av barn.

 

2018 V.20 Kastanjen

2018 V.20 Kastanjen

På torsdagen gick vi tillsammans till Elinebergs kyrkan. Där fick vi se barnteater med sång och levande musik. Här får barnen stimulera sin språkutveckling och lära sig att kommunikation kan ske genom sång och teater.

Vi har även övats på scen till föräldrakvällen och haft överinskolning av barn från Eken som ska börja på kastanjen i Augusti.

Blivande sexåringar hade en träff med sina blivande kamrater och fröken. Vi fick även denna dagen äta på skolan och detta va jätte spännande. Dagen avslutades med glass i solen.

Trevlig Helg mvh Kastanjen

 

 

2018 v.19 kastanjen

2018 v.19 kastanjen

Under veckan har vi haft överinskolning med de barn som gör över från Eken till Kastanjen. Då lärandet ska baseras såväl på samspelet mellan vuxna och barn som på att barnen lär av varandra valde vi att några kastanjen barn fick vara med och visa hur vi arbetar på avd. Barnen får stimulans och vägledning av de vuxna och de äldre barnen för att öka sin kompetens och utveckla ny kunskap och insikt inför sitt byte av avdelning

På fredagen valde vi att promenera till jordbodalen och grilla med de barn som va på avd. Vi tog en härlig fruktpaus och fick även möjlighet att upptäcka vår närmiljö och när vi kom till dalen blev det lek och klättring som stod i fokus. Här tränar barnen sin grovmotorik och när det sen blev grill va alla hungriga och sen kunde vi promenera hem till avd.

 

vi önskar alla en trevlig helg

mvh Kastanjen

2018 V18. Kastanjen

2018 V.18 Kastanjen.

Under veckan har vi pratat om hälsa, vad som är nyttigt och onyttigt för kroppen samt haft skräpplockardag då vi lärde oss sortera skräpet som vi slängde i soprummet och spa i form av fotbad, nagelmålning och massage.

På frågan om barnen visste vad hälsa var fick vi blandade svar: – Det är när man tar varandra i handen och hälsar på varandra, – När man äter & dricker nyttigt, – När man vilar, – När man sover laddar man kroppen, – När man rör sig på olika sätt genom att gå, jogga, springa, spela fotboll mm.

”Förskolan skall sträva efter att varje barn utvecklar sin motorik, koordinationsförmåga och kroppsuppfattning samt förståelse för vikten av att värna om sin hälsa och sitt välbefinnande”

Så glöm nu inte att smörja in era barn med solskyddsfaktor inför den stundande veckan då det väntas fint väder och ta med vattenflaskor, ryggsäckar och kläder efter väder!

Fortsatt trevlig helg!

Kastanjen

 

 

 

 

2018 v.15 kastanjen

2018 v.15 kastanjen

Hej alla Kastanjen Föräldrar

Under veckan som gått har vi serverats mat från olika världsdelar vi har pratat om vad vi äter och vart maten växer och ursprungligen kommer ifrån. Här får barnen känna delaktighet i sin egen kultur och utveckla känsla och respekt för andra kulturer. Barnen har även fått göra sin egen världskarta där de ritat av världsdelar och silat sand som de fäst med lim. Här tränar baren på att använda teknik i vardagen.

Då förskolan ska lägga stor vikt vid miljö- och naturvårdsfrågor. Har vi återanvänt mjölkkartonger som vi målar och sedan ska odla i. Vi har sparat kärnor från äpplen och frön från paprika som vi ska låta växa i våra små odlingshus. Barnen får tillägnat sig ett varsamt förhållningssätt till natur och miljö och förstår sin delaktighet i naturens kretslopp.

vi önskar alla en trevlig helg

mvh Kastanjen

2018 v.13 kastanjen

2018 v.13 kastanjen

Då förskolan ska sträva efter att varje barn ska känna delaktighet i sin egen kultur och utveckla känsla och respekt för andra kulturer har vi under veckan gjort lite påskpyssel.

Barnen tränar även här på att klippa, penngrepp och får utveckla sin skapande förmåga.

Vi önskar er alla en kall och trevlig Påsk så ses vi nästa vecka igen

 

mvh Kastanjen

2018 v.8 kastanjen

2018 v.8 Kastanjen

Då har sportlovsveckan passerat, några barn har varit lediga men vi som varit på förskolan har arbetat med bla färg där vi har haft potatistryck i fokus. på förskolan ska vi ansvara för att barn utvecklar sin förmåga att urskilja och utforska teknik i vardagen, och hur enkelt det fungerar, med potatis, gaffel och färg så vips har man ett litet konstverk.

Då matematiken är ett stort intresse för barnen har vi även här teknik till hjälp i vissa övningar. Det är jätte kul att kunna sy sina siffror och här tränas även finmotoriken.

På förskolan ska vi ansvara för att barnen tillägnar sig och nyanserar samband och upptäcker nya sätt att förstå omvärlden och vår världskarta ger barnen möjlighet att lärandet blir lekfullt. De får rita sina egna världskartor och kan koppla djur och resmål till platser de besökt eller vill besöka.

 

Vi önskar alla en trevlig och kall brrrrr helg

mvh Kastanjen

 

 

 

2018 V.7 Kastanjen

2018 V.7 Kastanjen

Under veckan har vi målat flaggor, haft OS invigning samt de första OS tävlingarna av många. Barnen är indelade i grupper utefter de länder/världsdelar som är representerade under OS – de som varit hemma och är sjuka har också en tilldelad plats.”Backhoppning och ”springskytte” är två grenar där vi nu har medaljörer från USA och Australien. Blandade reaktioner kring hanterandet av att inte alla fick medaljer men barnen har varit engagerade i tillverkningen av flaggorna, invigning och OS-ringarna. Barnen får gemensamt komma fram till vem som skall deltaga och utvecklar sin förmåga att förstå och handla efter demokratiska principer i samarbetet och beslutsfattandet. Fler tävlingar kommer gå av stapeln i nästa vecka och någon form av medalj har vi i tankarna.

I onsdags var vi på biblioteket och såg föreställningen Kompis – hur blir man det? Teatern lyfte betydelsen av att ta någon annans perspektiv och att man prövar leka det som en annan kompis vill.

Vi önskar er alla en trevlig helg – hoppas alla är friska till nästa vecka!

Kastanjen

1 2